Reptes físics cooperatius

Reptes físics cooperatius


Descripció de la sessió 


La primera sessió pràctica ha tingut en compte el treball cooperatiu per poder completar una serie de reptes físics en grups. Aquesta s’ha basat en la coordinació de tot el grup per anar assolint els reptes i aconseguir el màxim de reptes possibles dins un temps limitat. Totes aquelles activitats completades s’havien de plasmar en una fitxa per tal de plasmar el nivell d’assoliment del grup. A més, cada activitat anava acompañada d’una guia proporcionada pel docent on s’explicava el contigut de l’activitat 


Reflexió curricular

En aquesta sessió la cooperació grupal es va convertir en un aprenentatge complet, on calia pensar, parlar, escoltar, donar un cop de mà, i tenir fe en els altres. Si ho connecto amb la teoria que vam estudiar, sobretot amb el PowerPoint “Educació Física i sistema educatiu. Cos i moviment”, veig que l'activitat reflecteix l'educació “a través” del moviment.

No només vam aprendre a superar un repte físic, sinó que també vam potenciar valors com la cooperació, el respecte, l'empatia i l'organització conjunta. És un exemple clar de com es treballa la part social i emocional a través del cos.

A més, aquesta classe té connexió amb els objectius i competències del currículum d’educació primària (Decret 175/2022). Per exemple, l’objectiu de l’etapa diu de “respectar les diferències, afavorir hàbits de salut, i fer servir l’educació física per al desenvolupament personal i social”. Això és just el que vam fer: una situació on tothom aportava el que podia, sentint-nos responsables del resultat final.

Pel que fa a competències específiques, crec que vam posar en pràctica sobretot:

EF1: Perquè vam haver de buscar solucions creatives amb el cos per superar un repte en grup.

EF3: Perquè el repte va ser una forma d’expressar-nos i comunicar-nos amb el cos, on les paraules no eren suficients.

EF5: Perquè vam treballar des del respecte, la inclusió i la responsabilitat, ajudant-nos sense jutjar.

També hi vaig veure la relació amb algunes competències clau, com la personal i social, controlant l'estrès i confiant en els companys, i la ciutadana, per la necessitat de decidir entre tots de manera democràtica.

Valoració

Personalment, la sessió de reptes físics cooperatius ha estat una de les més significatives que hem fet fins ara. Em va permetre experimentar directament com una activitat física pot transformar-se en una experiència d'aprenentatge real, vivencial i emocional.

Durant la sessió, vaig sortir de la meva zona de confort i em va caldre confiar en els altres, comunicar-me amb claredat, i posar el benestar del grup per davant del meu protagonisme. Això em va fer comprendre que el cos i el moviment són molt més que accions físiques: són eines educatives poderoses que connecten amb valors, emocions i habilitats socials.

A nivell motriu, vaig percebre com el repte ens obligava a pensar estratègicament i col·lectivament, a adaptar-nos a les capacitats dels companys i a organitzar-nos de forma autònoma. Aquest tipus d'activitats no només fomenten l'activitat física, sinó també l'empatia, la paciència, l'escolta activa i el respecte a la diversitat.

Quan sigui docent, voldria que els meus alumnes experimentessin reptes similars: activitats on no guanyi qui salti més alt o corri més ràpid, sinó qui sàpiga col·laborar millor, escoltar, ajudar i deixar-se ajudar. Aquest plantejament no només desenvolupa la motricitat, sinó que contribueix al desenvolupament integral que promou el currículum actual. Crec que, amb propostes com aquesta, podem construir una Educació Física més inclusiva, més humana i molt més significativa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jocs modificats, esports alternatius i adaptats

Habilitats motrius bàsiques