Introducció a la didàctica i organització de l'Educació Física

 

Introducció a la didàctica i organització de l'Educació Física


Descripció de la sessió 


La sessió ha treballat alguns conceptes teòrics de l'assignatura que ens mostra l'educació física dins el marc organitzatiu en funció de les etapes d'aprenentatge (cicle inicial, mitjà o superior), les competències del curriculum que es treballen i els sabers als que van relacionats o inclús la programació didàctica per poder fer una sessió d'educació física.

Aquesta informació s'ha complementat amb el text de Richard Bailey "Physical Education and Sort in Schools: A Review of Benefits and Outcomes". Posteriorment s'han consolidat els coneixements amb un test per avaluar la comprensió de l'escrit.


Reflexió curricular


La sessió d’avui ha tingut com a objectiu aprofundir en els fonaments curriculars i organitzatius de l’Educació Física dins l’àmbit escolar. A través de l’anàlisi dels diferents cicles de l’etapa de Primària (inicial, mitjà i superior), s’ha reflexionat sobre com s’adapten les propostes d’activitat física a les característiques evolutives dels infants, tot respectant el seu procés de maduració motriu, cognitiva i emocional.


La lectura i anàlisi del text de Richard Bailey, "Physical Education and Sport in Schools: A Review of Benefits and Outcomes", ha aportat una perspectiva teòrica internacional que reforça el valor de l’Educació Física com a eina per al desenvolupament integral de l’alumnat, tant a nivell físic com social, emocional i cognitiu. L’enfocament de Bailey, que vincula la pràctica física amb beneficis com la millora de l’autoestima, la concentració o la convivència, resulta plenament alineat amb els objectius educatius de l’etapa primària.


Finalment, la realització d’un test de comprensió lectora ha servit per consolidar els continguts treballats i per fomentar la reflexió crítica sobre el paper de l’Educació Física dins el currículum escolar. Aquest tipus de sessions teòriques resulten essencials per a la formació inicial docent, ja que doten l’estudiant de criteris fonamentats per dissenyar, justificar i aplicar propostes didàctiques adequades a les necessitats reals dels infants.



Valoració


Aquesta sessió ha sigut fundamental per preparar la darrera sessió d'educació física on per grups hem de crear la programació d'una classe d'educació física. No només ens servei en un context universitari sino que aquests contiguts seran d'ús quotidià un cop comencem a exercir en el món educatiu, per tant, aquesta explicació l'hem de tenir en compte per futures situacions.

En definitiva, considero que la sessió ha estat molt enriquidora per comprendre la importància de la base curricular i teòrica que sustenta la pràctica educativa en Educació Física, i per reforçar el compromís professional amb una docència reflexiva, contextualitzada i coherent.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Reptes físics cooperatius

Jocs modificats, esports alternatius i adaptats

Habilitats motrius bàsiques